Blog schrijven: zo bedenk je het idee

Effectief bloggen: zo bedenk je onderwerpen

Wie deelt maakt vrienden – de meeste ondernemers zien het nut van bloggen wel. Maar dan de praktijk. Een blog schrijven kost veel tijd, is de ervaring. Reden om het bloggen te laten? Zou zonde zijn. Probeer eerst het creatieve proces te versnellen. Bijvoorbeeld door effectiever onderwerpen te bedenken.

Een doorsnee blogroutine…

Tijd om te bloggen. CMS in, bericht aanmaken, je bent uit de haven. Eerste stap, een onderwerp verzinnen. Iets relevants, nuttigs en origineels…

Misschien lukt het in het begin nog om on-the-fly een aardig onderwerp te bedenken. Maar vroeg of laat loop je met deze werkwijze vast. En daar dobber je dan, starend naar je scherm, op zoek naar inspiratie. Ben je een half uur bezig, staat er nog geen letter in het tekstkader.

Waarom loop je vast?

Een onderwerp verzinnen vraagt om een ander soort creativiteit dan het schrijven van een blog. Starend naar het cms kom je moeilijk tot ideeën. Maar als je de juiste flow te pakken hebt, zet je zo een rijtje op papier.

De oplossing? Plan een sessie enkel en alleen om onderwerpen te bedenken. In een uur kom je tot zeker tien goede ideeën. Zodat je de volgende keer als je een blog aanmaakt, meteen kunt beginnen met schrijven. Scheelt een hoop tijd en een berg frustratie.

Kies een fijne plek

Je hebt je werkplek ingericht om plannen concreet te maken. Dat is dus niet de omgeving waar je makkelijk tot nieuwe ideeën komt. Zoek een plek op die creativiteit stimuleert. Een koffietentje, het bos, de trein – het kan allemaal.

Vraag goed gezelschap

Als het alleen moet, kan het alleen. Maar het gaat makkelijker als je een gesprek kunt voeren. Vraag iemand die een andere invalshoek meebrengt. Een collega of een doortastende vriend bijvoorbeeld.

Wees aardig voor jezelf

Je gedachtes mogen vrij uitwaaieren, zonder waardeoordeel of zelfkritiek. Elk idee is een goed idee, dat is de instellingen die je moet hebben. Het rangschikken van onderwerpen komt later wel.

Maak een mindmap

Gebruik de mindmapmethode om je ideeën op papier te zetten. Neem een groot formaat, a4 is te klein. En dans van het ene naar het andere onderwerp.

Wij zetten ideeën op papier in de tuin

Geplaatst door

Paul Stekelenburg

Facebook Google+

Tekstschrijver die het internet door-en-door kent. In 2000 begonnen als webredacteur bij de VPRO. Sinds 2006 werkzaam als webtekst- en contentspecialist.