illustraties maken teksten beter

Illustraties: drie redenen om een plaatje te maken

Heb je een plaatje bij je artikel? Investeren in een illustratie maakt een groot verschil. Voor je lezers én voor je marketing. Dit zijn de belangrijkste redenen om voor een illustratie te kiezen.

Maak lezers blij

Het krijt op het schoolbord, de stift op de flapover, de krabbel op het bierviltje… Wil je iets duidelijk maken, dan teken je het even uit.  Online werkt het niet anders. Met een goede illustratie maak je het voor iedereen een stuk makkelijker.

Social = Visual

Visueel ingestelde platformen als Instagram en Pinterest winnen terrein. Op Facebook staan beelden steeds prominenter in de timeline. En ook in het Google+ overzicht zijn het de plaatjes die opvallen. Een pakkende visual betekent meer clicks, likes en follows. Bron: Social media in Nederland 2015.

Beter vindbaar

Google volgt de voorkeur van bezoekers en beloont rijke content. Let maar eens op als je iets opzoekt: je komt zelden een pagina tegen met enkel een stuk tekst. Over het algemeen geldt dat de combinatie van tekst én beeld twee keer zoveel views oplevert.


Voorbeeld: illustraties liposuctie

Onderstaand enkele illustraties over liposuctie hebben we gemaakt voor Aesthetic Beauty Clinics. Voor vrijwel alle behandelingen van deze kliniek hebben we illustraties gemaakt.

Concurrenten gebruiken vaak alleen foto’s. De illustraties geven de website van onze klant meer informatieve waarde, een onderscheidend karakter en een vriendelijke uitstraling.

Voorbeeld: geïllustreerde presentatie

De doelgroep van Custos zit behoorlijk in de penarie. Ze worden geconfronteerd met een grote schade, zoals een huisbrand of een inbraak. Juist op dat moment moet Custos uitleggen wat ze doen en waarom dat belangrijk is. De tekst konden we om juridische redenen niet teveel vereenvoudigen. Met symbolische illustraties maken we het makkelijker om het verhaal te volgen.

Voorbeeld: handleiding bij spel

Knopenvoetbal is het knikkeren van Hongarije. Een spel dat eenvoud en diepgang combineert en eigenlijk een publiek tot ver over de Hongaarse grenzen verdient. En een spel dat je tijdens een feestje zo op tafel kunt leggen (en laat daar die wereldheerschappij dan maar beginnen). Moet je wel eerst de regels uitleggen. Maar dat is zo gebeurd met deze illustratie.

Illustratie van de spelregels

Illustratie van de spelregels


Het complete plaatje

Wij tekenen voor woord én beeld.

Maak contact
Geplaatst door

Paul Stekelenburg

Facebook Google+

Tekstschrijver die het internet door-en-door kent. In 2000 begonnen als webredacteur bij de VPRO. Sinds 2006 werkzaam als webtekst- en contentspecialist.